


Clasa Montesorri
O clasa montessori se diferentiaza de o clasa conventionala printr-un numar de principii, fiecare din ele avand o serie de substraturi care, o data dezvaluite, pot sa ofere o imagine mai clara a filosofiei din spatele metodei.
Vezi mai jos factorii principali prin care o clasa montesorri se diferentiaza de o clasa traditionala:
O clasa Montessori se diferentiaza de o clasa conventionala printr-un numar de principii, fiecare din ele avand o serie de substraturi care, o data dezvaluite, pot sa ofere o imagine mai clara a filosofiei din spatele metodei.
In primul rand, educatorul Montessori este un ghid a carui rolul principal este acela de a observa copilul și de a face prezentările potrivite fiecăruia. Acesta pune la dispozitie un mediu special pregatit pentru ca fiecare copil sa poata sa-si descopere potentialul, in ritmul sau propriu.
Educatia Montessori este, in adevaratul sens al cuvantului, centrata pe copil pentru ca mediul este in asa fel pregatit, incat fiecare copil lucreaza in ritmul lui, conform cu interesul din perioada in care se afla.
In clasa regasim un numar limitat de materiale (cate un exemplar din fiecare), astfel copiii isi exerseaza competentele sociale (respectul pentru activitatea celuilalt) si cele care tin de dezvoltarea functiilor executive ale creierului (reglarea impulsurilor).
Curricula montessori se bazeaza pe modul natural in care invata copiii la varste mici, prin simturi, pentru ca partea creierului care se ocupa de ratiune (cortexul prefrontal) se dezvolta mai tarziu. Fundatia pe care se bazeaza invatarea cognitiva este invatarea senzoriala iar materialele specifice metodei montessori raspund acestor nevoi a copiilor (ex: matematica reprezinta fundamental, masurarea lumii in care traim. Copiii invata principiul cantitatii printr-un material concret: “margelele” – copilul poate manipula o margea care insemna unitatea, 10 margele, un lant de 100 de margele sau un cub de 1000 de margele. Abia dupa ce absoarbe cu simturile masura lui 1000, poate sa treaca in abstract pentru a manipula cu mintea numerele).
Clasele sunt eterogene in ceea ce priveste varsta. Segregarea pe criterii de varsta nu este benefica pentru ca in viata reala ea nu exista. In viata reala traim in comunitati mixte si preluam, pe masura ce inaintam in varsta, atat rolul celui invatacelului cat si rolul invatatorului…de aici se naste colaborarea.
Materialele sunt specifice metodei montessori si fac parte din ariile curriculare de: viata practica, senzorial, limbaj, matematica, stiinte/cultura, arta. Aceste materiale sunt aranjate pe rafturi intr-o ierarhie crescatoare in ceea ce priveste dificultatea. Materialele izoleaza un concept si sunt create dupa principiul “controlului erorii”, nefiind nevoie de intereventia unui adult care sa-i arate copilului daca a gresit sau nu.
Modul de lucru cu copiii este individual, pentru a respecta interesul si ritmul fiecaruia de invatare iar socializarea se intampla in mod natural in clasa, copiii avand libertatea de a se misca si de a interactiona ca in orice comunitate in care fiecare isi are rolul lui.